11 Nisan 2012 Çarşamba

Ben yoğurdu böyle yapıyorum:) Ya siz?

Ayvalık'da yaşıyor olmamın birçok avantajını elimden geldiğince kullanmaya çalışıyorum. Hele ki çocuk olduktan sonra bazı şeyleri kendim yapmaya daha da özen gösteriyorum. Mesela; bizim yumurtalarımız Ali'nin dedesinin küçük çiftliğindeki tavuklardan, sütümüz yine oradan geliyor. Genel olarak "Köy tavuğu" diye geçen tamamen organik ve doğal yollarla beslenen ve doğal büyüyen tavuklarla besleniyoruz biz.

Yazın domateslerin en güzel zamanında kendim yaklaşık 20-25 kg. domatesten cam kavanozlara kışın kullanmak üzere domates konservesi yaparım. Reçellerimi kendim topladığım meyvelerden yapmaya gayret ederim toplayamazsam da köylü pazarından aldığım meyvelerle yaparım mutlaka.

Sonra, yine kendi zeytinliklerimizden topladığımız zeytinlerin bir kısmıyla zeytinimi kendim yaparım. Hem çok keyfili, hem çok lezzetli hem de çok sağlıklı oluyorlar. Bu fırsatlar benim için uzaaarrrrr, gider böyle:))

Neyse efendim sizinle ilk olarak yoğurdu nasıl mayaladığımı paylaşmak istiyorum. Birçoğunuz belki biliyorsunuzdur ancak bir de benim tarifimi okumanızı isterim. Eğer siz de farklı şekilde birşeyelr yapıyorsanız yorumlarınızı beklerim.


  • 2,5 litre sütü önce kaynatıyoruz. Ben yaklaşık 45-50 dakika kaynatıyorum.Böylece yoğurt daha kıvamlı, daha sarı ve lezzetli oluyor.
  • Sonra sütü kendi haline ılınmaya bırakıyoruz.Bu arada üzerinde biriken kaymakları ara ara başka bir kaseye sabah kahvaltıda yemek üzere topluyorum:)
  • Yaklaşık 40 dakika sonra süt mayalanacak kıvama geliyor. Bunu da serçe parmağınızı süte batırıyorsunuz ve 35'e kadar sayıyorsunuz eğer parmağınız bu sayının sonuna kadar yanmadan, içinde dayanıyorsa sürt mayalanmaya hazır demektir.
  • Mutfak tezgahıma bu iş için kullandığım küçük, polar bir battaniyem var onu seriyorum.Üzerine küçük mutfak havlumu seriyorum.
  • Bir kaseye 1,5 çorba kaşığı yoğurdu koyup, onu iyice çatalla çırpıyorum.Pürüzsüz bir hal alana kadar, sonra ılınan sütten 1 veya 1,5 tahta yemek kaşığı kadar miktar alıp , kasedeki yoğurdun üzerine koyuyorum ve bu ikisini biraz daha karıştırıyorum. Bunu yoğurdun kesilmemesi için yapıyoruz.
  • Daha sonra,çelik  tencereden kapaklı cam bir tencereye koyduğum sütümün içine bu kasedeki yoğurt mayasını kenarından döküyorum ve tahta kaşıkla bir kez yavaşça karıştırıp kapağını kapatıyorum.
  • Cam tenceremi yukarıda bahsettiğim polar battaniyenin üzerine koyup, iyice sarıp sarmalıyorum. Üzerine tekrar bir küçük havlu daha örtüp en üste de ağır bir kavanoz koyuyorum. ağırlık konmasının eşimin anneannesinden duymuştum.Resimlerde de göreceksiniz zaten.
  • Tam 4 veya 4,5 saat sonra tüm örtüleri kaldırıp, yoğurdu açıyoruz. İşte yoğurdumuz mis gibi hala sıcacık ve hazır durumda.Bu bekleme süresini GEÇİRMEYİN aksi halde yoğurt çok çabuk ekşir. Diğer önemli püf nokta ise üzerini açtığınız yoğurdun, kapağını da açarak yarım saat kadar oda sıcaklığında bekletin bu da yoğurdun uzun süre dayanması ve dolapta ekşimemesi için çok önemli bir detay.
Mayalanmaya hazır ılık sütümüz ve yanında birazdan içine girecek bir önceki yoğurttan alınmış 11/2(birbuçuk:)) yemek kaşığı yoğurdumuz.


Sarıp, sarmaladığımız üzerinde de ağırlık yapsın diye kavanoz koyduğumuz yoğurdumuz yaklaşık 4,5 saat sonra hazır olacak .

Bu da artık yenmeye hazır olan yoğurdumuz. pek yoğurt hali belli olmamış ama fotodaki zamandan anlarsınız süreci:))

Bazen de yoğurdu hiç sarıp sarmalamadan direk fırında mayalamaya bırakıyorum. O gün canım nasıl isterse o şekilde yapıyorum bu maya işlemlerini:) Fırnı önceden 5 dakika kadar 120 derecede ısıtıyorum ve hemen kapatıyorum. Çok az kapağını açık bırakıyorum.Tüm yukarıdaki mayalama işlemlerini yaptıktan sonra fırının içine bir mutfak havlusu serip, cam tenceremi üzerine koyup fırının kapağını kapatıyorum. Fırın hiç açılmayıp, hava almadığı için bu şekilde de mayalamak çok kolay oluyor aklınızda olsun.

1 yorum:

  1. Selam ellerinize sağlık. Ayvalığı çok severim yazları gidiyoruz.Yoğurt tarifi çok işime yaradı. Benim ki biraz ekşi oluyordu teşekkür ederim. Sevgiler.

    YanıtlaSil